10 lucruri pe care ar trebui să le ştii dacă pleci la studii în străinătate

Mai demult am scris un articol despre studiile în străinătate, cu puţin timp înainte să fie febra înscrierilor pentru universităţile din afară.
Ce am observat eu din toată interacţiunea mea cu aceşti studenţi interesaţi de studiile în străinătate, era că pentru fiecare experienţa fost complet diferită, dar totuşi interesantă la nivel individual.
Din toate acele intervenţii, mă limitez la cele mai importante 10 lucruri pe care le-am observat, orice alte lucruri , te las să le descoperi pe cont propriu:

În majoritatea cazurilor va trebui să înveţi din greu.
Nu ştiu sincer care a fost atitudinea ta faţă de învăţat în România, dar dincolo vei fi “forjat” de către profesori, proiecte şi colegi. Studiul intens, ore petrecute în librăria universităţii, vor pune gaj pe majoritatea timpului tău.
Deci dacă în România te plângeai că nu înveţi mare lucru şi nici profesorii nu sunt exigenţi, vei avea parte de o experienţă complet diferită.

Aşteptările îţi pot defini experienţa.
Trebuie să ai puţin grijă la aşteptări. Nu e totul lapte şi miere în străinătate.
Există şi persoane nemulţumiţe de sistemul din ţara în care studiază, persoane care ori nu s-au informat cum trebuie, ori pur şi simplu au avut aşteptări nerealiste.
Sfatul meu este să îţi ridici aşteptările faţă de tine şi de cum o să reacţionezi la toată experienţă, faţă de a avea aşteptări mari legate de tot ceea ce ar putea să se întâmple pe parcursul şederii tale în străinătate.

Nu te lăsa păcălit de “distracţii”.
Eşti acolo ca să studiezi, nu uita asta. Mulţi se aşteaptă ca ieşirea din ţară să reprezinte startul vieţii lor de party people, dar pe parcurs îşi dau seama că şi-au pierdut uneori timpul participând la prea multe petreceri, când ar fi putut pur şi simplu să cunoască oameni sau să viziteze ţara în care sunt.

Eşti de capul tau sau cel puţin aşa ar trebui să fie.
Ai multe chestii de învăţat dacă reuşeşti să te descurci singur, fără ajutorul părinţilor.
Dacă alegi să îţi cauţi un loc de muncă part-time, poate deveni pentru tine de fapt, prima dată când te simţi complet pe picioarele tale. E timpul să creşti mare.

Vei avea un şoc cultural.
Oamenii, străzile, şcoala, profesorii, mâncarea, tradiţiile şi obiceiurile. Majoritatea te vor şoca.
E de bine crede-mă, pentru că vei deveni mai curios şi mai flexibil. Nu ai încotro. Trebuie să te adaptezi.

Vei putea câştiga un avantaj competititiv.
Companiile văd ca un element de diferenţiere studiul în străinătate, mai ales că în România cel puţin, nu e mare dificultate să începi şi să termini o facultate.
Automat, faptul că ai fost plecat din ţară pentru nu ştiu cât timp, va stârni curiozitatea angajatorilor, care vor dori să vadă cum anume te-a schimbat experienţa internaţională.

O să îţi fie foarte probabil dor de casă.
De oameni, de străzi, de şcoală, de profesori, de mâncare, de tradiţii. De majoritatea o să îţi fie dor.
De ce? Pentru că e acasă, iar acasă e familia. Acasă sunt prietenii.
Soluţia: socializează cu orice om de acolo, fă-ţi noi prieteni şi din când în când alungă-ţi nostalgia cu o conferinţă skype cu prieteni sau familie. Oricum ar fi, o să fie bine.

Vei fi altfel după această experienţă.
Flexibilitate, încredere în propriile forţe, curaj, entuziasm. Pot fi lucruri pe care le poţi câştiga din toată aventura asta în străinătate. Oricum ar fi, vei avea ceva diferit, pentru că vii dintr-un mediu care a exercitat presiune asupra personalităţii tale.

Va trebui să ieşi din zona ta de confort.
Oameni noi, locuri noi, o limbă străină, sistem educaţional diferit. 90% din lucrurile pe care le ştiai înainte sau le luai de bune, acum sunt diferite.
Ca să te adaptezi şi ca să creşti, va trebui să ieşi din zona ta de confort. Mult noroc.
Dacă nu te distrezi şi nu înveţi, pierzi întreaga experienţă.
Am zis la început să nu exagerezi cu “distracţiile”. Nu am spus însă să le eviţi.
Cunoaşte oameni noi, călătorește, fă voluntariat, bucura-te de viață.
În final rămâi cu experienţa. Despre această experienţă le vei vorbi prietenilor tăi, familiei tale sau viitorilor colegi de muncă.
Probabil, asta e cea mai mare bogaţie: Experienţa cu care te întorci.
Diferit faţă de tot ceea ce ştii sigur va fi, aşa că e cazul să faci perioada cât stai acolo să faci să merite.
Distracţie plăcută.

Gabriel Nechita

Author: Liderii de Maine

Prenume

Nume

Email address:

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *