Cum să-ți stabilesti obiective si cum sa le atingi

Cu un an în urmă am căutat să cumpăr o mașină. Desigur, am vrut să găsesc o mașină bună.

Pentru mine, ca o mașină să fie “bună”, trebuie să îndeplinească anumite criterii care se referă la: preț, marcă, consum de combustibil, an de fabricatie, numar de kilometri, accidente în care mașina a fost implicată, țara de origine și chiar numărul de proprietari anteriori.

În același fel, dacă îmi doresc să am success în ceea ce fac, trebuie să definesc ce înseamnă pentru mine “succes”. Trebuie sa imi clarific obiectivele. “Daca tintesti spre nimic, sigur vei nimeri!” Cu alte cuvinte, primul pas spre succes este acela de a defini ceea ce vreau sa realizez.

Iata cateva principii pe care le folosesc pentru a-mi stabili obiectivele:

  1. Focus: Cu cat imi stabilesc mai multe obiective, cu atat scad rezultatele mele atat cantitativ (numarul de obiective pe care le ating) cat si calitativ. Cu cat am mai multe obiective, cu atat fiecare obiectiv in parte este mai putin important. In acelasi fel, daca fac efortul sa reduc numarul obiectivelor la 2-3, imi va fi mai usor sa ma focalizez pe indeplinirea lor.

  2. Motivatie: Trebuie sa imi doresc sa indeplinesc telul respectiv. Nu ma pot pacali pe mine insumi. Realitatea este ca progresul pe care il voi face in realizarea unui obiectiv este strans legat de cat de motivat sunt de acel obiectiv.

  3. Claritate: Cu cat sunt mai clare obiectivele pe care le am, cu atat mai clare vor fi lucrurile pe care trebuie sa le fac pentru a le atinge.

Neclar: Sa am rezultate bune la examene semestrul asta

Clar: Sa obtin nota maxima la examenul “x”

  1. Masurabilitate: Cum stiu daca am facut progres intr-un anumit domeniu? Nu pot evalua ceea ce nu pot masura! Obiectivul pe care il am trebuie sa fie masurabil.

Vag: Sa obtin rezultate mai bune semestrul asta

Masurabil: Sa obtin o nota mai mare la examenele “x, y, z”.

  1. Activitate: Fiecare obiectiv pe care il stabilesc trebuie sa contina un verb care sa denote o activitate (ex. “ma opresc”, “obtin”, “termin”, etc.) si nu un verb care sa descrie o stare (ex. “sa fiu”, “sa ma simt”, “sa am”, etc.)

Inactiv: sa am o conditie fizica buna

Activ: sa alerg 30 de minute de 3 ori pe saptamana

  1. Durata: fiecare obiectiv pe care il am trebuie sa aiba o data limita. Cand trebuie sa indeplinesc acest obiectiv? Pana la sfarsitul anului scolar sau a anului calendaristic? Un tel fara data limita e doar un vis.

Nu este suficient doar să mă gândesc la obiective. Sunt trei lucruri practice pe care le fac si care ma ajuta la indeplinirea obiectivelor mele.

  1. In primul rand pastrez in scris obiectivele pe care le am pentru o anumita perioada de timp. Avandu-le in scris ma ajuta sa le revizitez si sa evaluez progresul pe care l-am facut.

  2. In mod frecvent evaluez progresul pe care l-am facut. In functie de obiectivul pe care il am imi stabilesc o frecventa a evaluarii lui.

  3. Angajamentul in fata altcuiva imi adauga motivatie pentru indeplinirea unui obiectiv. Un lucru interesant la firea umana este ca mai repede vom indeplini o promisiune facuta cuiva decat facuta noua insine. Caut ca obiectivele mele sa fie cunoscute de prieteni pe care ii respect si care ma vor intreba despre progresul facut.

Stabilirea obiectivelor nu este doar o practica care sa ne asigure succesul dar, de asemenea contribuie la fericirea noastra. Psihologii spun ca oamenii care inregistreaza in mod constant progres in indeplinirea unor obiective personale, traiesc o viata mai fericita si plina de satisfactie.

Author: Liderii de Maine

Prenume Nume Email address:

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *