Tips and tricks pentru un buget echilibrat

– Luaţi o foaie de hârtie sau deschideţi o foie de calcul Excel, în care treceţi două coloane: venituri şi cheltuieli. Un exemplu simplu este mai jos. Dacă veniturile nu provin din multe surse şi sunt simplu de identificat, petreceţi mai mult timp ca să listaţi categoriile de cheltuieli.

– Însumaţi cifrele de pe fiecare dintre cele două coloane. Dacă suma cheltuielilor este mai mare decât cea a veniturilor, tăiaţi de pe listă acele lucruri de care vă puteţi lipsi, sau ajustaţi sumele.

– Nu vă mulţumiţi cu o egalitate între venituri şi cheltuieli. Consideraţi şi o rubrică de „Cheltuieli neprevăzute”, pentru care să alocaţi cel puţin 10% din venit. Astfel, nu sunteţi luaţi prin surprindere dacă răciţi şi vă trebuie medicamente sau dacă sunteţi invitat la ziua de naştere a unui prieten.

– Dacă vă e greu şi vi se pare că în fiecare lună vă scapă banii printre degete, încercaţi să luaţi bonul de la casă pentru fiecare cumpărătură făcută şi, când ajungeţi acasă, treceţi-le  într-un caiet. Astfel, la sfârşitul lunii puteţi vedea pe ce s-au cheltuit banii.

– Marcaţi cu roşu sau subliniaţi cheltuielile lunare (chiria sau regia de cămin, abonamentul pentru transport, telefon etc.).

– Plătiţi la timp toate cheltuielile marcate mai sus. Nu amânaţi plata lor şi mai ales nu intraţi în banii alocaţi pentru acestea, ca să nu vă îngropaţi în datorii.

– Planificaţi-vă cumpărăturile, nu vă ia decât 5 minute să aruncaţi o privire în frigider, una în baie să vedeţi ce vă lipseşte şi să treceţi pe o listă.

– Faceţi-vă cumpărăturile la un supermarket unde sunt preţuri mai bune decât la magazinele de la colţul străzii.

– Respectaţi lista pe care aţi scris-o acasă. Tentaţia este mai mare în supermarketuri, dar cu puţină voinţă, puteţi face faţă ispitei de a vă cumpăra mai ştiu ce pantofi la reducere.

– La începutul fiecărei luni, vedeţi dacă sunt prieteni care-şi aniversează ziua de naştere, vreo ieşire la munte sau alt eveniment generator de cheltuieli. Astfel, puteţi să includeţi în buget aceste cheltuieli.

– Gândiţi pe termen lung. Puneţi deoparte o sumă de bani în fiecare lună pentru cheltuieli mari, care se prevăd în viitor (o vacanţă la mare, achiziţionarea unui nou calculator/telefon). Puneţi-i într-un plic separat şi imaginaţi-vă că nu aveţi acces la ei. Aşa puteţi economisi câte ceva pentru cheltuieli viitoare.

– Nu umblaţi cu mulţi bani la voi. În felul ăsta, chiar dacă vedeţi ceva care vă atrage atenţia, dar care nu este necesar, nu aveţi cum să cădeţi în ispita de a-l cumpăra.

– Studiile arată că atunci când ai banii pe card, ai tendinţa să îi cheltuieşti mai uşor. Încercaţi pentru o lună să scoateţi de pe card banii cu care plătiţi cash şi banii pe care vreţi să îi puneţi deoparte în luna respectivă.

 

Venituri Suma Cheltuieli Suma
Salariu 700 Chirie/Regie cămin 200
Bursă 275 Întreţinere 200
Bani de la părinţi-rude 300 Abonament telefon 120
Comsioane/ Proiecte 0 Abonament internet 30
    Mâncare/Igienă 400
    Haine/încălţăminte 100
    Ieşiri în oraş/ Timp de socializare 150
    Cheltuieli facultate (xerox, manuale) 50
    Cheltuieli neprevăzute 130
TOTAL 1275 TOTAL 1380

Author: Liderii de Maine

Prenume

Nume

Email address:

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *